Veelgestelde vragen.

Elke situatie kan weer leiden tot een nieuwe vraag. Hier staan vragen die we veel krijgen. Met een uitgebreider antwoord. Omdat je dat nodig hebt. Soms.

Vaak geeft je verzekeringsadviseur aan dat een verzuimverzekering verplicht is zodra je medewerkers aanneemt. De kosten kunnen immers flink oplopen wanneer je te maken krijgt met verzuim in je organisatie. Bij Qees zien we dat net iets anders. Dat leggen we je graag uit.

Lees meer

Wanneer een medewerker zich ziek meldt, geef je dit door aan de arbodienst. Binnen uiterlijk zes weken heeft je medewerker een gesprek met een arboarts of bedrijfsarts. Meestal is dat een bedrijfsarts. Dit is namelijk een specialist op het gebied van arbeid en ziekteverzuim.

Lees meer

Als ondernemer weet je dat je medewerkers je grootste kapitaal zijn. Hun gezondheid en welzijn zijn cruciaal voor het succes van je bedrijf. Maar wat gebeurt er als een medewerker ziek wordt en langdurig uitvalt? Dit kan niet alleen een emotionele impact hebben, maar ook financiële gevolgen met zich meebrengen. Om het risico te verminderen sluiten ondernemers een verzuimverzekering. Maar wat zijn de kosten van zo’n verzekering en waar moet je op letten?

Lees meer

Als werkgever is het belangrijk om te begrijpen wat de rechten en plichten zijn van zowel je medewerker als van de werkgever wanneer een medewerker zich beter meldt en vervolgens ontslag neemt. Dit scenario kan verschillende uitdagingen en vragen met zich meebrengen, zowel juridisch als praktisch. In deze blog bespreken we de belangrijkste overwegingen en stappen die een werkgever kan nemen in deze situatie.

Lees meer

De preventiemedewerker vervult een sleutelrol binnen een onderneming als het om veiligheid en gezondheid gaat. De taken van een preventiemedewerker zijn gericht op het bevorderen van een veilige en gezonde werkomgeving.

Lees meer

Als je een nieuw advies hebt gekregen van de bedrijfsarts, vul je een evaluatieformulier in. In het evaluatieformulier sta je stil hoe de re-integratie tot nu toe verlopen is én kijk je vooruit naar de toekomst.

UWV heeft een format gemaakt. Je hoeft niet het hele formulier in te vullen. Alleen datgene wat voor jou of je medewerker relevant is, vul je in.

Lees meer

Je medewerkers hebben -net als jij- verplichtingen als je medewerker ziek is. Voor je medewerker geldt dat hij zich als een ‘goed medewerker’ moet gedragen en alles moet doen wat een snel herstel kan bevorderen. Je medewerker moet actief meewerken aan zijn of haar herstel. Mooi. Alles doen. Maar wat betekent dat concreet?

Lees meer

Het antwoord op deze vraag kan kort zijn: op de laatste dag van het dienstverband doe je een ziek uit dienstmelding bij het UWV. Tenminste als je medewerker ziek is dan 😉

Een ziek uit dienstmelding doe je als je medewerker ziek is, terwijl het dienstverband afloopt en niet verlengd gaat worden. Het UWV neemt dan de verplichtingen van jou over. In plaats van loon (bij ziekte) ontvangt je (ex-)medewerker een uitkering ziektewet. Ook de re-integratieverplichtingen worden door het UWV overgenomen.

Lees meer

Iedereen heeft recht op loondoorbetaling ziekte. Ook als iemand een oproep- of 0 uren contract heeft. Maar ja, hoe stel je een salaris vast van iemand die geen vast salaris heeft? Laten we eens verder kijken naar de rechten en plichten bij een 0 uren contract als er sprake is van ziekte.

Lees meer

Werknemers moeten zich ziek melden als ze door ziekte niet meer in staat zijn om hun werk te doen. De afweging om zich ziek te melden, maakt de medewerker zelf. Wanneer mag een medewerker zich ziekmelden? Je medewerker zou zichzelf de volgende vragen moeten stellen.

  • Ben ik ziek?
  • Ben ik nog in staat om te werken?

Als het antwoord op de eerste vraag ‘ja’ is én het antwoord op de tweede vraag ‘nee’ is, dan kan een medewerker zich ziek melden op het werk. Kan zich ziek melden.

Lees meer

Liever dan verzuimprotocol spreekt Qees van ‘teamafspraken als je even niet kunt werken’. In een ziekteverzuimprotocol leg je vast hoe er in jouw bedrijf omgegaan wordt met ziekteverzuim. Je beschrijft welke stappen gezet worden naar een terugkeer op de werkvloer.

Lees meer

Iedereen krijgt te maken met de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Deze wet treedt in werking als iemand ziek is. Het is een wet die stap voor stap zegt wat je op welk moment moet doen. Jij, samen met de medewerker en de arbodienst. Het grootste nadeel vindt Qees dat de wet pas in week 6 start. Terwijl je juist die eerste 6 weken grote winst kunt behalen.

Lees meer

We zeggen wel eens ‘als werkgever mag je alles vragen, maar je medewerker bepaalt zelf of hij of zij antwoord geeft. Medische vragen mag je niet stellen. Als werkgever heb je wel recht op informatie. Dat is vastgelegd in de privacywet. Het klinkt misschien wat gek. Maar Qees gelooft echt dat het een voordeel voor de werkgever is. Waarom?  Omdat jij je dan kunt richten op de persoon en de mogelijkheden en niet op de ziekte en de mogelijke beperkingen daarvan.

Lees meer

Is je vraag niet beantwoord?

Of wil je meer weten? Neem contact op! Qees is er voor je.

Neem contact op