Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?
Terug naar alle FAQ's

Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?

De preventiemedewerker vervult een sleutelrol binnen een onderneming als het om veiligheid en gezondheid gaat. De taken van een preventiemedewerker zijn gericht op het bevorderen van een veilige en gezonde werkomgeving.

  • Een taak van de preventiemedewerker is het opstellen of mede-opstellen en uitvoeren van een risico-inventarisatie & evaluatie.
  • Een taak van de preventiemedewerker die daarmee samenhangt, is de medewerkers bewust maken de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen je onderneming. Het geven van voorlichting of training is onderdeel van de gewenste bewustwording.
  • Niet minder belangrijk is het samenwerken met de bedrijfsarts. De preventiemedewerker fungeert als schakel tussen de medewerkers en de arbodienst.

Wat is een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is een medewerker die zich bezighoudt met het veiligheid en gezondheid van de medewerkers binnen een onderneming. In de meeste gevallen doet de preventiemedewerker dat naast zijn eigenlijke taken.

Is een preventiemedewerker verplicht?

Jazeker. Iedere onderneming met personeel is verplicht minstens één preventiemedewerker te hebben. Dat staat in de arbowet. Artikel 13 om precies te zijn. Tot 25 medewerkers mag de werkgever zelf de taken van de preventiemedewerker uitvoeren. Tenminste, als hij of zij over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt.

Of het verstandig is om als ondernemer zelf preventiemedewerker te zijn, is een vraag die je zelf mag beantwoorden.

Heb je meer dan 25 medewerkers in dienst, dan is het nodig om een preventiemedewerker aan te stellen, anders dan jijzelf. De aanstelling van een preventiemedewerker moet door de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging goedgekeurd worden.

Heeft de preventiemedewerker nog andere taken?

De omschrijving is best ruim. De preventiemedewerker helpt bij een ‘zo goed mogelijk arbeidsomstandighedenbeleid’ staat er in de wet. Daar kan je alle kanten mee op.

Welke kennis heb je nodig om preventiemedewerker te kunnen zijn?

In de wet staat niet beschreven welke kennis je moet hebben als preventiemedewerker. Je moet zodanig deskundig zijn dat je in staat bent om je preventietaken uit te kunnen voeren. Meestal kun je bij arbodiensten een opleiding of training tot preventiemedewerker afnemen. 

Meer weten of overleggen met de specialisten van Qees. Neem gerust contact op.

 

Is je vraag niet beantwoord?

Of wil je meer weten? Neem contact op! Qees is er voor je.

Neem contact op