085-0020620 hallo@qees.nl

Grote kans dat jouw inbox ook vol zit met berichten als: ‘Ik ben op vakantie tot 5 augustus. Dit bericht lees ik pas na die tijd. Tot die tijd kun je mijn collega’s bereiken’. Out of office-berichten. Ooit was het een service om de afzender van een bericht te laten weten dat je er niet was. Inmiddels heeft je bericht totaal geen attentiewaarde meer. Toch sturen we massaal geautomatiseerde berichten aan elkaar die niet gelezen worden. Blijven we daarmee doorgaan of bedenken we iets anders?

De hoeveelheid ontvangen berichten wordt niet minder tijdens je vakantie. Niets doen zorgt ervoor dat je de eerste dagen na je vakantie alleen bezig bent om je inbox te schonen. Mason Peck, een Amerikaans ingenieur, koos een andere optie. ‘Bedankt voor uw bericht. E-mail ontvangen tussen [data] wordt binnen acht uur van deze server verwijderd. Zend uw bericht a.u.b. opnieuw na [datum].’ Elders las ik: ‘Als je tekst kan wachten tot volgend jaar, overweeg dan om hem niet nu te verzenden. (…) Alsjeblieft (ik smeek hier), wees mild en begrijp dat ik niet kan reageren terwijl ik een poepluier aan het verschonen ben’.

Het mailgedrag van vakantiegangers is in Nederland onderzocht. Veertig procent gaf aan iedere dag te mailen en WhatsAppen. Eén op de drie mensen onbreekt de vakantie om te werken. Het lezen en beantwoorden van mail staat zelfs op één in de top drie werkactiviteiten tijdens vakantie. In Frankrijk helpt de overheid werknemers die het moeilijk vinden hun mails links te laten liggen een handje. ‘Personeelsleden verlaten het kantoor wel fysiek, maar ze laten hun werk niet achter’, zei kamerlid Benoît Hamon over de noodzaak van de maatregel. Sinds 2016 is het binnen bedrijven met meer dan vijftig werknemers verboden om buiten werktijd te e-mailen.

In ons land bestaan er geen officiële regels over het mailen van werknemers tijdens vakantie. Hoe zorg jij ervoor dat je mailbox niet ontploft tijdens je vakantie? Helpt een gewoon out of office-bericht nog wel? Kies jij ervoor om je mail echt ongelezen te laten?

Met een origineel, creatief out of office-bericht is de kans aanwezig, hoe gering ook, dat jouw bericht wel opvalt. Ik heb wat creatieve berichten voor je op een rij gezet. Ga jij ze gebruiken?

  • ‘Leuk dat jij mailt! Ik wou dat ik direct jouw e-mail kon lezen, maar tijdens mijn klimtocht door de bergen van Malta is het WiFi-signaal niet al te best. Vanaf 13 augustus ben ik weer op kantoor en lees ik met plezier jouw bericht.’
  • ‘Mijn leven bestaat op dit moment vooral uit het vullen, verslepen en weer uitpakken van verhuisdozen. Ik verruil namelijk mijn oude woonplaats voor een huis dichter bij het kantoor van firma Janssen. Alle verhuisperikelen hebben als gevolg dat ik mijn mail minder frequent lees. Vanaf 13 augustus zijn alle verhuisdozen uitgepakt en beantwoord ik graag jouw e-mail.’
  •  Sorry, dat ik geen sorry zeg, want ik ben lekker op vakantie en reageer niet op je e-mail.
  • Ik ben op dit moment niet aanwezig, omdat ik tijd met mijn familie doorbreng. Leuk denk je? Nee hoor, ik ben niet voor niets de boerderij ontvlucht en naar de stad verhuisd. Maar ja, toch sta ik waarschijnlijk nu in de stal poep te scheppen. Is jouw e-mail toch ineens een stuk minder belangrijk, vind je ook niet?
  • Ik ben op vakantie, aan het hopen op het winnen van de loterij om daarna nooit meer terug te komen. #fingerscrossed
  • Op dit moment ben ik niet aanwezig. Nu hoor ik te zeggen, ik ben dan en dan weer terug. Ik heb beperkte toegang tot mijn e-mail. Maar dat is niet waar, dus dat ga ik niet zeggen. Mijn iPhone is gewoon bij mij, maar die gebruik ik alleen om leuke filmpjes en foto’s van mijn vakantie te maken.
  • Beste lezer, van XX/XX tot en met XX/XX ben ik niet aanwezig op kantoor en ben niet in de gelegenheid om je e-mail te beantwoorden. De kans is groot dat je e-mail zal worden opgeslokt in een grote zee van e-mailgeweld met als gevolg dat je e-mail zal verdrinken. Als je écht een reactie wilt dan stel ik voor mij een e-mail te sturen na XX/XX. Overigens geeft dat nog steeds geen garantie op antwoord.
  • Bedankt voor je e-mail. Er is € 15,98 van je creditcard afgeschreven voor de eerste 10 woorden én € 1.21 voor elk woord daarna in je e-mail.
  • Ik ben op dit moment niet aanwezig, omdat ik op vakantie ben met mijn familie. Leuk denk je? Nee hoor, want een week lang m’n schoonmoeder op m’n huid is niet mijn ideale vakantie.Ik ben bij als ik op (willekeurige datum) weer aanwezig ben op kantoor.
  • Ik ben op vakantie van 10/07/2018 tot 26/07/2018. Iedereen mag mij één e-mail sturen. Als je er meer stuurt, zal ik willekeurig al je e-mails verwijderen tot er maar één overblijft. Kies dus nauwkeurig welke je stuurt. Pas op, dit was je eerste mail…

Intussen heb ik vanmorgen toch weer een heel gewone out of office ontvangen: ‘Tot en met 10 augustus ben ik op reis. Tot die tijd blijft mijn mail ongelezen. Kan je echt niet wachten? Neem dan contact op met…’