Nieuws

Nooit meer spoedcontroles?

Lambert Becks

Even checken: wat is uw eerste reactie wanneer die ene medewerker zich voor de tweede keer kort achter elkaar op maandagochtend ziek meldt? Juist. Spoedcontrole door de bedrijfsarts. Na het lezen van onderstaand bericht denkt u daar wellicht anders over. 

Feiten en emoties bij de medewerker die zich zojuist heeft ziek gemeld. Laten we haar Marloes noemen. In plaats van een ‘uitzieken in bed of op de bank’ moet Marloes naar de bedrijfsarts. Onderweg naar het kantoor van de arbodienst, gaat er van alles door haar hoofd. Geloof mij, het is weinig enthousiast. Marloes zal haar best doen om de bedrijfsarts te overtuigen dat ze echt niet kan werken.  En dat gaat haar lukken!

Wat is er feitelijk gebeurd? Werknemer meldt zich ziek. Zij is nog in staat om werkzaamheden te verrichten. Want het lukte haar om te bellen. Het lukt haar ook om  naar het kantoor van de arbodienst te gaan. Op het moment van ziekmelding was Marloes op zijn hoogst gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Maar na het gesprek met de bedrijfsarts heeft Marloes de bevestiging dat zij voorlopig volledig arbeidsongeschikt is.

Het kan ook anders. Als werkgever kunt u meteen een gesprek aangaan hoe uw medewerker ondanks de arbeidsongeschiktheid betrokken kunt houden bij het werk. De mogelijkheden zijn groter dan u wellicht nu denkt. Het is een andere manier van denken. Er is wat creativiteit en flexibiliteit vereist, maar de opbrengst van een betrokken medewerker is groot. Overleg eens met uw contactpersoon bij Qees over de kansen.

Lambert Becks

Lambert Becks is manager van Qees. Lambert is een ondernemer die denkt in mogelijkheden en kansen. Met Qees zet hij een HR-onderneming neer die uitgaat van 'business as it could be', want 'business as usual' is er al genoeg.