Meer over re-integratie tweede spoor?
Terug naar alle FAQ's

Meer over re-integratie tweede spoor?

Er komt veel op je medewerker en op jou af bij langdurige ziekte. Dat zorgt voor vragen. Vragen waar je we graag antwoord op geven. Want ook bij deze stappen in het ziekteproces staat Qees graag aan je zijde.

Is je medewerker verplicht mee te werken aan een tweede spoortraject?

Wat er ook speelt bij je medewerker, zodra de bedrijfsarts aangeeft dat er gestart wordt met re-integratie, zal je medewerker hier actief aan mee moeten worden. Dat houdt in: bereikbaar zijn voor overleg, naar de afspraken van de bedrijfsarts of arbodienst gaan, starten met het opbouwen van de uren volgens het plan van aanpak. En als het tweede spoor in beeld komt, actief meewerken aan het vinden van een andere plek om te werken.

Tijdens het tweede spoortraject moet de medewerker actief meewerken, onder andere door gesprekken te voeren met de re-integratiecoach, vacatures te zoeken, en sollicitaties te doen. Weigert de medewerker dit, dan kan dit gevolgen hebben voor het loon of het re-integratieproces.

Wat is de rol van de werkgever bij re-integratie via het tweede spoor?

De werkgever is verantwoordelijk voor het opstarten van het tweede spoortraject wanneer terugkeer in eigen werk niet realistisch lijkt. Jij mag ook de rekening betalen. Ook als het traject niet succesvol is, zijn de kosten voor jou. Je moet een tweede spoorcoach of -bedrijf inschakelen, begeleiding bieden en de voortgang vastleggen in het re-integratiedossier.

Wat zijn de voordelen van een tweede spoortraject?

De bedoeling van de wetgever is alle kansen benutten om medewerkers weer aan het werk te krijgen. Ook de kansen buiten de onderneming. Het voordeel van een tweede spoortraject is dan ook dat de re-integratie bij een andere werkgever plaats kan vinden. Tenminste als medewerker er in slaagt een plekje bij een andere werkgever te vinden. Soms is re-integratie op een andere werkplek dan je eigen werkplek, beter voor je herstel. De opgebouwde spanning van (bijna) een jaar ziek zijn, heb je niet meer op de andere werkplek.

Zijn er ook nadelen van re-integratie via het tweede spoor voor je medewerker?

Een tweede spoortraject kan als belastend worden ervaren. Het brengt extra druk met zich mee. Ook kan het onzekerheid veroorzaken, vooral als iemand nog hoopt terug te keren in de eigen functie. Daarnaast is succes niet gegarandeerd: een passende functie bij een andere werkgever vinden kost tijd en energie. Deze nadelen wegen vaak niet op tegen de kosten van niets doen. Daarom: start tijdig, begeleid goed, en houd de mens achter de medewerker in beeld.

Is je vraag niet beantwoord?

Of wil je meer weten? Neem contact op! Qees is er voor je.

Neem contact op

Meer weten? We helpen graag.

Bel of mail ons als je meer wil weten over mogelijkheden en onmogelijkheden bij een tweede spoortraject.

Neem contact op