Wat is het verschil tussen het PAGO en het PMO?
Terug naar alle blogs

Wat is het verschil tussen het PAGO en het PMO?

Afkortingen zoals PAGO en PMO zorgen regelmatig voor wat gezucht. Weer een verplichting van de overheid… Laat ons gewoon ondernemen! Toch willen we graag wat helderheid scheppen in deze wereld van afkortingen. Zodat jij er juist je voordeel mee kunt doen – door ziekteverzuim preventief aan te pakken. Maak van een verplichting een kans. Dan ben je gewoon weer bezig met ondernemen!

Even naar de basis.

Eenvoudig gezegd: het PAGO is wettelijk verplicht en richt zich op gezondheidsrisico’s in het werk. Het PMO gaat een stap verder en kijkt ook naar leefstijl, stress of hoe je medewerker erbij zit. De afkorting PAGO staat voor Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek. Dit onderzoek is gericht op werk gerelateerde gezondheidsrisico’s. Als werkgever ben je verplicht deze aan te bieden, maar deelname is voor werknemer vrijwillig. Het PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek. Dit onderzoek is ruimer van opzet en bevat ook gezondheidsthema’s zoals leefstijl, stress en vitaliteit. Je kunt het zo zien: elke PMO bevat als het ware een PAGO. Maar niet elke PAGO is een PMO.

Dit betekent PAGO en/of PMO voor jou.

Elke medewerker heeft recht op een PAGO. Daarmee breng je gezondheidsrisico’s in kaart die voorkomen uit werk. Dat geeft jou handvatten om eventuele blessures of gezondheidsklachten te voorkomen. Het is geen vrijblijvende optie. Je hoort het periodiek aan te bieden. De uitkomsten kunnen je helpen om werk anders te organiseren. Zo kun je gezondheidsrisico’s beperken.

Stel dat je breder wil kijken naar de risico’s op het werk. Bijvoorbeeld omdat het verzuim hoog is of omdat de energie in je team laag is. Dan is een PMO een waardevol instrument. Het geeft je meer inzicht in hoe het écht gaat met je mensen.

Even praktisch: wat doet zo’n PAGO precies?

Een PAGO is bedoeld om op tijd signalen op te vangen. Zo voorkom je dat mensen uitvallen of ziek worden door het werk. De bedrijfsarts bepaalt wat er in het PAGO moet zitten. Dat gebeurt op basis van jouw RI&E. Daarin staat welke risico’s er zijn in jouw bedrijf. Denk aan: fysieke belasting, psychosociale druk of gevaarlijke stoffen.

Het PAGO helpt bij vragen als:

  • Heeft dit effect op de gezondheid?
  • Zijn de maatregelen die je genomen hebt nog effectief?
  • Moet je iets aanpassen in je beleid?

En dan het PMO – wat doet dat dan?

Een PMO kijkt verder dan alleen het werk. Thema’s als leefstijl, mentale fitheid en energie komen ook aan bod. Het doel? Mensen langer gezond en inzetbaar houden. Niet omdat het moet, maar omdat het loont.

In de praktijk lopen PAGO en PMO vaak door elkaar. Of beter gezegd: ze vloeien als het ware in elkaar over. Want een goed PMO bevat ook een PAGO. Maar een PAGO is zelden een volwaardig PMO.

Mijn medewerker weigert de PAGO/PMO. En nu?

Een medewerker mag een PAGO of PMO weigeren. Sterker nog: meedoen is vrijblijvend. Ga het gesprek aan met je medewerker: waarom wil iemand niet meedoen? Wat speelt er? Zeker als er specifieke risico’s zijn, is zo’n weigering een signaal. Een signaal waarmee je iets kunt – vanuit goed werkgeverschap.

Pak het goed aan.

Bied het PAGO actief aan. Niet verstopt in een folder, maar als serieus onderdeel van je arbobeleid. Zorg dat je RI&E nog actueel is. Bied deze aan bedrijfsarts aan en laat je adviseren. Die weet precies wat er nodig is. En wil je verder kijken dan ‘alleen verplicht’? Denk dan aan het PMO.

Tot slot.

Zie je het als een extra verplichting? Dat snappen we. Maar je kunt het ook zien als een kans. Om klachten te voorkomen – voor je medewerker, je bedrijf en voor jezelf. Want eerlijk is eerlijk: ziekteverzuim oplossen is altijd duurder dan gezondheid beschermen.

Categorieën | Steun in de Rug Verzuimbegeleiding
09 juni 2025
Lambert Becks.
Geschreven door Lambert Becks.
Categorieën | Steun in de Rug Verzuimbegeleiding

Anderen bekeken ook

Regelmatig schrijven onze professionals blogs over onderwerpen die waarschijnlijk ook voor jou interessant zijn.

Bekijk alle blogs