Wat is een probleemanalyse van de bedrijfsarts?
Terug naar alle blogs

Wat is een probleemanalyse van de bedrijfsarts?

Je medewerker heeft zich ziek gemeld. Vervelend voor je medewerker. Zeker als het langer lijkt te duren dan een simpel griepje. Als het ziekteverzuim langer dan een paar dagen aanhoudt, komt de bedrijfsarts in beeld. En met de bedrijfsarts doet ook de term ‘probleemanalyse’ zijn intrede. In deze blog legt Qees je uit wat een probleemanalyse van de bedrijfsarts is. En hoe jij dit advies als werkgever kunt gebruiken in gesprek met je medewerker.

Van ziekmelding naar herstel: de rol van de probleemanalyse van de bedrijfsarts.

Je medewerker meldt zich ziek. Jij geeft dit door aan de arbodienst. De bedrijfsarts wordt ingeschakeld. Meestal heeft je medewerker binnen vijf tot zes weken een gesprek met de bedrijfsarts. In de Wet Verbetering Poortwachter staat dat de bedrijfsarts uiterlijk in de zesde week van de ziekmelding een probleemanalyse moet opstellen. Deze analyse geeft inzicht in de beperkingen én mogelijkheden van je medewerker. Overigens gebruiken we het woord probleemanalyse bij Qees liever niet dan wel. Je medewerker is immers geen probleem. Wij noemen deze analyse liever wat het is: een advies van de bedrijfsarts over de verwachte werkhervatting op basis van het verwachte herstel.
In dit advies staat:

• Hoe groot de kans is op (volledig) herstel.
• Wat de mogelijkheden zijn voor werkhervatting.
• Welke beperkingen er zijn en waar jij rekening mee moet houden als werkgever.

Jij en je medewerker ontvangen dit advies in de vorm van een probleemanalyse. Daarover gaan jullie in gesprek. Dat gebeurt binnen twee weken na het gesprek met de bedrijfsarts. Samen bespreken jullie samen de eerste stappen op weg naar werkhervatting. De adviezen van de bedrijfsarts zijn daarin leidend, ook bij meningsverschillen. Volgt je medewerker het advies niet op? Dan kun je – en soms moet je – loonmaatregelen nemen.

Inhoud van de probleemanalyse.

Een probleemanalyse van de bedrijfsarts brengt de benutbare mogelijkheden en belastbaarheid van de medewerker in kaart. De uitkomsten kunnen zijn:

Geen benutbare mogelijkheden: De medewerker is volledig arbeidsongeschikt en kan niet werken.
Niet belastbaar: Tijdelijk geen inzetbaarheid.
Niet belastbaar in eigen functie: Eigen werk is niet mogelijk, maar aangepast werk vaak wel.
Deels belastbaar in eigen werk: Bouw uren en taken op zoals de bedrijfsarts adviseert.
Niet ziek: Als de bedrijfsarts vaststelt dat de medewerker niet ziek is, geldt dat oordeel.

Probleemanalyse van de bedrijfsarts: jouw kompas bij ziekteverzuim.

Een probleemanalyse vormt de basis voor het plan van aanpak. Hierin leg je vast hoe je de adviezen van de bedrijfsarts toepast op de werkvloer. Dit zorgt voor een helder en gestructureerd re-integratietraject. Eigenlijk zou je de probleemanalyse kunnen zien als jouw kompas bij het ziekteverzuim van je medewerkers. Je krijgt immers de uitgangspunten voor werkhervatting aangeboden. Binnen die kaders ga je in gesprek. En ontstaat een discussie, dan kun je altijd terugvallen op de adviezen van de bedrijfsarts. Wel zo prettig, omdat je echt in gesprek kunt blijven met je medewerker.

Qees helpt je graag!

Qees staat naast je en bewaakt het proces. We zorgen ervoor dat de juiste stappen op het juiste moment worden gezet. Zo houd jij als werkgever grip op het ziekteverzuim van je medewerker. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact op!

Categorieën | Arbodienst Casemanagement Verzuimbegeleiding
24 maart 2025
Ilse van Oorschot.
Geschreven door Ilse van Oorschot.
Categorieën | Arbodienst Casemanagement Verzuimbegeleiding

Anderen bekeken ook

Regelmatig schrijven onze professionals blogs over onderwerpen die waarschijnlijk ook voor jou interessant zijn.

Bekijk alle blogs