Vakantiedagen en een zieke medewerker; zo zit het.
Terug naar alle blogs

Vakantiedagen en een zieke medewerker; zo zit het.

We krijgen veel vragen over vakantie en vakantiedagen als je medewerker ziek is. Hoe zit het met de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? Kan je medewerker wel vakantie opnemen tijdens ziekte en hoe zit het met vakantiedagen afschijven tijdens ziekte? Wat als je medewerker zich ziek meldt als ze op vakantie is? Enfin, tijd voor een blog over vakantie en ziekte.

Zieke medewerker wil op vakantie.

Veruit de meest gestelde vraag: mijn medewerker is ziek en wil op vakantie. Mag dat? Lastig, althans als wij het antwoord op deze vraag delen met werkgevers is dat niet altijd het gewenste antwoord. Het antwoord is: er is geen makkelijk antwoord. Als je twijfelt of vakantie wel goed is voor je medewerker nu hij of zij door ziekte niet meer (volledig) kan werken, vragen we de bedrijfsarts zijn oordeel te geven. Alleen de bedrijfsarts kan dat. Een bedrijfsarts kan ook weigeren toestemming te verlenen als de vakantie niet goed is voor het herstel van je medewerker. Aspecten als soort vakantie en aard van de ziekte spelen hier zeker een rol bij.

Ziekmelden tijdens vakantie.

Waarschijnlijk hebben jullie een verzuimprotocol. Dat protocol geldt ook als je medewerker op vakantie is. Als je medewerker tijdens de vakantie ziek wordt, volgt hij het protocol dus ook. Zo snel mogelijk bij zijn leidinggevende ziekteverlof aanvragen, staat er waarschijnlijk in het protocol. Je leidinggevende -of jijzelf als ziekmeldingen bij jou gedaan moeten worden- vraagt op welk adres en telefoonnummer je medewerker bereikbaar is. Als je medewerker terug is in Nederland en nog steeds ziek, zal er een afspraak met de bedrijfsarts volgen. Mocht je medewerker niet terug kunnen reizen, is het belangrijk dat daar bewijzen van overlegd worden.

Opbouwen van vakantiedagen tijdens ziekte.

Opbouw van vakantiedagen gaat tijdens het ziekteverlof gewoon door. Althans, de opbouw van wettelijke vakantiedagen gaat gewoon door. Voor bovenwettelijke vakantiedagen kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of CAO.

Afschrijven van vakantiedagen tijdens ziekte.

Of je vakantiedagen of -uren mag afschrijven als je medewerker ziek is, is van meerdere factoren afhankelijk. Je kunt stellen dat je geen vakantiedagen afschrijft als je medewerker volledig arbeidsongeschikt is. Is niet altijd zo: als je medewerker vakantie viert, is het vaak wel toegestaan om vakantiedagen af te schrijven.  Als je medewerker gedeeltelijk aan het werk is, kun je vakantiedagen van zijn saldo vakantiedagen afschrijven. Let op, als je medewerker weer deels hersteld is, geldt een vakantiedag gewoon als een hele vakantiedag.

Check je CAO of daar bijzondere afspraken over opnemen van vakantiedagen bij ziekte zijn gemaakt.

 

Tips! Regel het als je medewerker nog niet ziek is. Regel het nu.

  • Misschien een open deur, maar daarom niet minder waar. Het is beter om vooraf zaken af te spreken en die afspraken vast te leggen in je arbeidsvoorwaardenreglement of verzuimprotocol. Als je het vooraf regelt, speelt de emotie van het moment minder mee en kun je wijzen op de eerder gemaakte afspraken.
  • En mocht je medewerker ziek worden terwijl jullie nog niets geregeld hebben in je protocol over vakantie, probeer in een gesprek met je medewerker het onderwerp vakantie bespreekbaar te maken. Een open gesprek kan voorkomen dat je in een conflictsituatie terecht komt.

Meer weten hoe je zoiets regelt of vastlegt? Bel met mijn collega’s of met mij.

Categorieën | Steun in de Rug Verzuimbegeleiding
08 juli 2024
Ilse van Oorschot.
Geschreven door Ilse van Oorschot.
Categorieën | Steun in de Rug Verzuimbegeleiding

Anderen bekeken ook

Regelmatig schrijven onze professionals blogs over onderwerpen die waarschijnlijk ook voor jou interessant zijn.

Bekijk alle blogs