Online spreekuur met de bedrijfsarts. Of toch op locatie?
Terug naar alle blogs

Online spreekuur met de bedrijfsarts. Of toch op locatie?

“Het is beter als de bedrijfsarts even op locatie komt. Dan kan hij of zij de situatie beter inschatten.” Klinkt logisch, toch? Maar… is dat wel zo?

Steeds vaker komt de vraag op tafel: doen we het spreekuur online of moet het toch fysiek op locatie? Werkgevers neigen nogal eens naar dat laatste. Want ja, dat voelt misschien concreter. Maar een bezoek op locatie is dat niet. En dat leggen we je graag uit.

Een fysieke afspraak: meer controle?

Dat idee van “meer controle” als de bedrijfsarts langskomt, is hardnekkig. Maar een bedrijfsarts mag helemaal geen lichamelijk onderzoek doen. Of eigenlijk: hij mag het wel onder strikte voorwaarden, maar het gebeurt zelden. De bedrijfsarts meet geen bloeddruk, houdt zijn stethoscoop niet in de aanslag. Niks, noppes, nada. Hij moet de belastbaarheid van je medewerker beoordelen op basis van het gesprek met je medewerker. Daarom kiezen steeds meer bedrijfsartsen voor een afspraak online.

Online heeft voordelen.

Wij zien voordelen in een online spreekuur. Zo ziet de bedrijfsarts letterlijk een stukje van iemands thuissituatie. Ook dat kan de bedrijfsarts meenemen in zijn advies over hoe iemand zich voelt. Bovendien is er geen reistijd. Er wordt geen vergaderruimte gereserveerd. Zowel de bedrijfsarts als de werknemer hoeven alleen maar in te loggen om met elkaar te spreken. Dat is efficiënt. En daar houden we bij Qees wel van.

De voordelen van een online spreekuur:

  1. Laagdrempelig. Minder no-shows.
  2. Inzicht in de thuissituatie.
  3. Geen reistijd.

Taak van de bedrijfsarts.

Het beoordelen van de belastbaarheid is de belangrijkste taak van de bedrijfsarts. Daarnaast geeft de arts een advies over werkhervatting. Een bedrijfsarts kan – na daartoe gemachtigd te zijn door je medewerker – contact opnemen met de behandelend arts. Dat doet een bedrijfsarts als de medische situatie niet helemaal duidelijk is of als hij twijfelt over de belastbaarheid.

Controleren of je medewerker wel echt ziek is, is geen taak van de bedrijfsarts. Als de wens tot controle groot is, is er dan niet iets anders aan de hand? Een vertrouwenskwestie wellicht? Iets arbeidsrechterlijks misschien? Wil je dat echt door een bedrijfsarts laten afwikkelen? Het behoort niet tot de taken van een bedrijfsarts. Als hij signaleert dat er iets tussen werkgever en medewerker speelt, zal hij dit opnemen in zijn terugkoppeling en adviseren om samen in gesprek te gaan; eventueel met een derde of met een mediator.

Een goed gesprek met je medewerker is dan meer op zijn plaats. Daar helpt Qees je graag bij. Natuurlijk. Een groot voordeel van ‘een goed gesprek’ is dat de kwestie niet onnodig gemedicaliseerd gaat worden. En dat maakt het een stuk makkelijker.

Dus… wat is beter?

Wegen de voordelen van een online spreekuur met de bedrijfsarts op tegen een fysieke afspraak? Bij Qees denken we dat een online spreekuur zeker voordelen heeft. Niet altijd. Wel vaak. In veel gevallen is online net zo waardevol – of zelfs waardevoller. En vooral: laten we niet doen alsof controle via de bedrijfsarts dé oplossing is voor een gebrek aan vertrouwen. Daar is een goed gesprek voor nodig. Met elkaar. Niet over elkaar.

Sparren welk spreekuur bij jouw medewerker past?

We proberen zo veel mogelijk objectieve informatie te geven, zodat je zelf een mening kunt vormen. Wil ej met ons overleggen wat voor soort spreekuur bij jouw medewerker past? Bel of mail ons.

Categorieën | Arbodienst Casemanagement Verzuimbegeleiding
14 april 2025
Cherinda van Abeelen.
Geschreven door Cherinda van Abeelen.
Categorieën | Arbodienst Casemanagement Verzuimbegeleiding

Anderen bekeken ook

Regelmatig schrijven onze professionals blogs over onderwerpen die waarschijnlijk ook voor jou interessant zijn.

Bekijk alle blogs