Hoe werkt ontslag tijdens ziekte?
Terug naar alle blogs

Hoe werkt ontslag tijdens ziekte?

Ontslag tijdens ziekte is een complex onderwerp met verschillende regels en uitzonderingen.

Hier zijn de belangrijkste punten die jij als werkgever moet kennen:

  1. Opzegverbod tijdens ziekte: In principe mag je een werknemer niet ontslaan tijdens ziekte. Dit opzegverbod geldt meestal voor de eerste twee jaar van ziekte. Uitzonderingen op het opzegverbod:
    • Proeftijd: Tijdens de proeftijd mag je een werknemer ontslaan, ook als deze ziek is.
    • Tijdelijk contract: Als een tijdelijk contract afloopt tijdens ziekte, hoef je dit niet te verlengen.
    • Ontslag op staande voet: Dit kan ook tijdens ziekte, maar de reden moet dan wel ernstig genoeg zijn.
    • Bedrijfseconomische redenen: Bij een faillissement of bedrijfssluiting kun je een werknemer ook tijdens ziekte ontslaan.
  2. Na twee jaar ziekte: Als een werknemer langer dan twee jaar ziek is, kun je toestemming vragen aan het UWV om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Je kunt ook een beëindigingsovereenkomst aanbieden.
  3. Re-integratieverplichtingen: Zowel jij als de werknemer hebben verplichtingen om te proberen de werknemer weer aan het werk te krijgen. Als de werknemer hier niet aan meewerkt, kan dit een reden zijn voor ontslag.

Beëindiging middels een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte.

Hoewel er dus een opzegverbod voor ontslag tijdens ziekte is, mag je wel de arbeidsovereenkomst  ontbinden via een zgn. vaststellingsovereenkomst (VSO). Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een overeenkomst tussen jou en de werknemer waarin wordt afgesproken dat de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wordt beëindigd.

Dit kan ook tijdens ziekte, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

  1. Instemming van de werknemer: Misschien wel het belangrijkste aandachtspunt. De werknemer moet vrijwillig instemmen met de VSO. Dit betekent dat er geen sprake mag zijn van dwang of druk vanuit de werkgever.
  2. WW-rechten: Zorg ervoor dat de VSO zo wordt opgesteld dat de werknemer recht behoudt op een WW-uitkering. Dit betekent onder andere dat de reden voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst neutraal moet zijn geformuleerd én dat medewerker in staat is om arbeid te leveren.
  3. Opzegtermijn en einddatum: Leg vast wat de opzegtermijn is en wanneer de arbeidsovereenkomst officieel eindigt.
  4. Financiële afspraken: Maak duidelijke afspraken over de financiële afwikkeling, zoals een eventuele ontslagvergoeding, doorbetaling van loon tijdens de ziekteperiode en andere vergoedingen.
  5. Wettelijke regels en richtlijnen: Zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke vereisten, zoals de Wet verbetering poortwachter in Nederland. Deze wet stelt eisen aan de re-integratie van zieke werknemers.

Als je met je zieke medewerker over een VSO hebt gesproken en hij of zij lijkt ermee in te stemmen, is het van belang om advies in te winnen. Het is gebruikelijk dat je in een VSO een bedrag beschikbaar stelt voor je medewerker waarmee hij juridisch advies kan inwinnen. Zorg ervoor dat jouw adviseur je goed informatie over je rechten en plichten als werkgever.

Heb je nog specifieke vragen over dit onderwerp of over jouw situatie? Qees helpt je graag verder!

Categorieën | Verzuimbegeleiding
01 oktober 2024
Lambert Becks.
Geschreven door Lambert Becks.
Categorieën | Verzuimbegeleiding

Anderen bekeken ook

Regelmatig schrijven onze professionals blogs over onderwerpen die waarschijnlijk ook voor jou interessant zijn.

Bekijk alle blogs